Media

Ik zag afgelopen week een bericht in de kinderopvangtotaal. Kinderopvang werd maar liefst 800 euro duurder. Van dit soort berichten krijg ik altijd de neiging om te gaan roepen; "Hoezo?" Waarom zou je dit soort berichten op deze wijze in de media gooien. Het was dan ook wachten totdat het nieuws het oppikte en op dezelfde beschamende wijze benoemde. Ja hoor, daar was het weer. Kinderopvang is duur. Kinderopvang wordt vele malen duurder. Aangestuurd op berichtgeving van onze fijne brancheorganisatie die nota bene zelf een handtekening onder het IKK akkoord heeft gezet. Ik vraag me dan af als simpele ondernemer: "hoe kan het dat niemand heeft bedacht dat met de verhoging van het BKR ook de kosten aanzienlijk stijgen?" Dit was toch te voorzien. Wanneer je het kindaantal hetzelfde laat en je moet verplicht een medewerker extra inzetten dan weet je dat kosten zullen stijgen. Daar is geen hogere wiskunde voor nodig. Hoe het dan toch kan dat er allerlei rekenmodellen geweest zijn maar dat geen een model de alarmbellen heeft doen rinkelen is mij dan ook een raadsel. Nu zijn er opnieuw rekenmodellen gemaakt en nu rinkelen opeens wel alle alarmbellen. Zit er dan echt iemand op een stoel die denkt; goh laten we het BKR verhogen want dat is goed voor de kwaliteit? En zich echt niet bewust zijn van de consequenties? 
Terug naar de media. Alle ouders zijn weer in paniek. De kinderopvangondernemers balen weer want hoe gaan we dit nu weer rechtbreien. Om eerlijk te zijn. Het valt wel mee. De tarieven gaan omhoog, de kinderopvangtoeslag tarieven worden iets verhoogd maar eigenlijk niet genoeg om de uurtarieven van de kinderopvang te dekken. Er zullen inderdaad organisaties zijn die er boven moeten gaan zitten. Nu worden de inkomensklasses ook verruimd. Dit betekent dat er per klasse een iets hoger percentage vergoed wordt als in 2018. Netto zullen de meeste ouders of hetzelfde moeten betalen of iets duurder uit zijn. Maar dat vergeten ze even te vermelden in de berichtgeving. 
Voor onze organisatie geldt dat we gelukkig aardig om de BKR hebben kunnen plannen. In sommige gevallen moet je een keuze maken. Onze ouders zullen ondanks de berichtgeving in de media waarschijnlijk niet duurder uit zijn.